NOVOSTI

← Povratak na Novosti

Dodijeljeni mikro krediti i u Virovitičko-podravskoj županiji

Ministarstvo poduzetništva i obrta i HAMAG-INVEST objavili su rezultate ovogodišnjeg programa mikrokreditiranja poduzetnika među kojima je i mladi klesar iz Gradine, Jadranko Duvnjak, kojemu je VIDRA - Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije pomogla napraviti prijavu.

Podsjetimo, kreditni program bio je namijenjen mikro gospodarskim subjektima, postojećima koji posluju do 24 mjeseca i onima u nastajanju.  Kredit je namijenjen za ulaganja u osnovna i obrtna sredstva. Najniži iznos kredita bio je 10.000 kuna, a najviši 70.000 kuna. Kamatna stopa iznosi 0,99%, a rok otplate je do 5 godina, uključujući poček do 6 mjeseci. Kredit se otplaćuje u jednakim kvartalnim ratama. Najave su da će maksimalni iznos mikrokredita sljedeće godine rasti na 200.000 kuna.

Prema riječima ministra Marasa odaziv mikropoduzetnika bio je vrlo velik na ovogodišnjem HAMAG-ovu natječaju za mikrokreditiranje, među ostalim i zato što su mikropoduzetnici i poduzetnici početnici vraćanje kredita jamčili samo osobnom zadužnicom, a ne i hipotekom na svoju ili imovinu tvrtke.
Uz to, poduzetnici početnici nisu kod podnošenja zahtjeva morali niti imati registriranu tvrtku, dakle, „kreditirali smo njihovu poduzetničku ideju“, zaključio je ministar Maras. Najavio je i da će u sljedećoj godini maksimalni iznos kredita biti podignut sa 70 na 200 tisuća kuna. Veoma je važno, nastavio je Maras, i to što je HAMAG-INVEST postigao sporazum s EIF-om jer osim što će ubuduće s njime dijeliti rizik na izdana jamstva mikropoduzetnicima morao je i svoje djelovanje uskladiti sa standardima i kriterijima EIF-a što je uspješno završeno o čemu svjedoči i potpisani sporazum. HAMAG-INVEST je u ovoj godini odobrio preko 400 jamstava, četiri puta više nego u 2011. godini, a cilj nam je da u sljedećim godinama odobrava oko 500 jamstava godišnje, zaključio je ministar Maras.
Predsjednik Uprave HAMAG INVEST-a Darko Liović na konferenciji je podsjetio da su za mikrokreditiranje poduzetnika planirana sredstva u iznosu od 2,1 milijuna kuna. „Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da smo sva planirana sredstva potrošili“, rekao je Liović. Od 220 zaprimljenih zahtjeva odobrena su 32 kredita u prosječnom iznosu od oko 64 tisuće kuna (najmanji mogući iznos bio je 10.000, a najveći 70.000 kuna). Realizacijom tih 32 kreditiranih projekata planirano je otvaranje 80 novih radnih mjesta.

Polovina jamstava odobrena su za investicije, a druga polovina za obrtna sredstva. Dvanaest kredita ili 38 posto odobrena su ženama poduzetnicima, a sedam kredita je odobreno poduzetnicima početnicima za osnivanje novih poduzeća. Po djelatnostima je 16 kredita odobreno proizvodnim tvrtkama, 13 uslužnim tvrtkama, 2 informatičkim i 1 građevinskoj tvrtki. I Darko Liović je naglasio važnost sporazuma koji je HAMAG-INVEST potpisao s EIF-om jer se njima jača HAMAG-ov financijski ugled, omogućava novi kvalitetniji jamstveni programa za poduzetnike početnike s većim iznosima jamstava, s većim postocima jamstava i novim kategorijama financiranja, a i prognozirana ušteda za državni proračun za plaćanje po jamstvima nije mala – 40 milijuna kuna.

Tablicu dodijeljenih mikro kredita možete pogledati ovdje
(www.minpo.hr)

OBJAVLJENO 23. prosinca, 2013 u kategoriji Poduzetništvo
PODIJELI
TAGOVI

Catchable fatal error: Object of class stdClass could not be converted to string in /home/ravidra/public_html/wp-includes/l10n.php on line 1165