NOVOSTI

← Povratak na Novosti

Održana je otvorena debata s temom “Hrvatska i europska recesija”

Dana 18. prosinca 2012. godine u organizaciji Europskog doma Slavonski Brod, VIDRA-e agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Informativnog centra Virovitica u suradnji s  Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici održana je otvorena debata  na kojoj je gošća bila prof. dr. sc. Đula Borozan s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Debata je  organizirana u sklopu projekta CROSTART...

Dana 18. prosinca 2012. godine u organizaciji Europskog doma Slavonski Brod, VIDRA-e agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Informativnog centra Virovitica u suradnji s  Visokom školom za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici održana je otvorena debata  na kojoj je gošća bila prof. dr. sc. Đula Borozan s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Debata je  organizirana u sklopu projekta CROSTART, financiranog iz EU programa IPA INFO 2010.

Cilj projekta  CROSTART  objasnila je  Sanja Bošnjak, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA a odnosi se na  informiranje stanovnika pet slavonskih županija uključujući ih u aktivnu raspravu o raznim aspektima i fazama procesa pristupanja i članstva u Europskoj uniji, te o prednostima, izazovima i obvezama koje nas očekuju. Nazočne brojne studente i profesore s VSMTI pozdravila je  prof.dr.sc. Vesna Bedeković, dekanica VSMTI.

Prof. dr. sc. Borozan je iznijela temeljne definicije recesije, između ostalog definiciju recesije kao značajnog opadanja gospodarske aktivnosti u nekom gospodarstvu, u trajanju od nekoliko mjeseci.  Neka od obilježja recesije su pad BDP-a, rast nezaposlenosti, inflacija, dok se najgorom recesijom smatra ona koja korijene ima u bankarskim krizama i ako poprimi naziv globalna. Posljedice recesije su emigracije mladih i obrazovanih ljudi, vrlo visok gubitak radnih mjesta,  povećanje siromaštva, raslojavanje na bogate i siromašne. Što dovodi do recesije, koji su uzroci? Najistaknutiji su nepovoljno poslovno okruženje, neučinkovito i sporo pravosuđe, te neučinkovite i preskupe javne tvrtke i birokracija.

Antirecesijska politika se može provoditi na dva načina, kao politika stroge štednje (manjak u državnom proračunu, zaduženost) ili kao politika poticanja potrošnje (aktivna politika upravljanja). Nazočni studenti postavljali su pitanja prof.dr.sc. Borozan, vezana uz problematiku  recesije, kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji. (VSMTI, sb)

OBJAVLJENO 19. prosinca, 2012 u kategoriji Poduzetništvo
PODIJELI
TAGOVI

Catchable fatal error: Object of class stdClass could not be converted to string in /home/ravidra/public_html/wp-includes/l10n.php on line 1165