NOVOSTI

← Povratak na Novosti

Održano predavanje u okviru projekta “Upoznavanje ruralnog stanovništva Republike Hrvatske o značenju članstva u EU”

U organizaciji Europskog edukacijskog  foruma,  VIDRA-e-agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, Područni odjel Virovitica te u suradnji s Gradom Slatina i Općinama Čađavica, Sopje, Mikleuš, Nova Bukovica i Voćin, povodom osnivanja Lokalne akcijske grupe (LAG-a) navedenog područja za provedbu LEADERU organizaciji Europskog edukacijskog  foruma,  VIDRA-e-agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu, Područni odjel Virovitica te u suradnji s Gradom Slatina i Općinama Čađavica, Sopje, Mikleuš, Nova Bukovica i Voćin, povodom osnivanja Lokalne akcijske grupe (LAG-a) navedenog područja za provedbu LEADER programa EU za ruralni razvoj, a u okviru projekta Upoznavanja ruralnog stanovništva Republike Hrvatske o značenju članstva u EU, financiranog iz sredstava Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u Hrvatskom domu u Slatini pred 70-tak zainteresiranih građana, OPG-a, poduzetnika, predstavnika javnog i civilnog sektora održano je niz predavanja na temu procsa eurointegracija.

Uvodno je Sanja Bošnjak, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA upoznala nazočne s temom Zajedničke poljoprivredne politike EU, koja obuhvaća više od 50% proračuna EU, govorila je o modelu pružanja potpora za poljoprivredni sektor u EU a koji će se primjenjivati  i u Hrvatskoj. Potpore za poljoprivrednike obuhvaćaju tzv. jednostavne sheme plaćanja po gospodarstvu, neovisno o programu proizvodnje (za kojeg poljoprivrednici moraju biti educirani) uz korištenje niz mjera iz ruralnog razvoja, koje omogućuju standardiziranu proizvodnju i brigu za održivi razvoj ljudi, životinja i biljaka. Sastavni dio poljoprivredne politike je i ruralni razvoj kojemu pripada LEADER program. O primjeni LEADER programa i potrebama za osnivanje LAG-a govorila je Bojana Markotić-Krstinić, IPMA, stručnjakinja za ruralni razvoj, napomenuvši da kroz LEADER program dionici  nekog područja – gospodarski sektor, civilni sektor zajedno s javnim sektorom, mogu zajednički odlučiti o svom budućem (ne)razvoju.

Pri tome je jako važno uključiti mlade osobe (do 25 godina), žene i predstavnike udruga, zadruga i male i srednje poduzetnike u buduće planiranje razvoja. Financiranje rada LAG-a će omogućiti Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, kroz fondove EU i sufinanciranje od JLS. Potom je Ljubica Kravaršćan, rukovoditeljica Područne službe HZPSS Virovitica, govorila o usklađivanju rada na OPG-u prema uputama Nitratne direktive, različitim grupama poticaja ovisno o njenoj primjeni te o uvođenju agronet-a za OPG.

Više o LEADER programu pročitajte ovdje.

Ovim putem se pozivaju sve zainteresirane udruge, OPG-i, mali poduzetnici s gore navedenog područja koji žele participirati u stvaranju LAG-a, kreiranju Strategije razvoja i projekata za navedeno područje, posebno mlade osobe da svoj iskaz interesa pošalju na e-mail: info@ravidra.hr

OBJAVLJENO 17. prosinca, 2010 u kategoriji Uncategorized
PODIJELI
TAGOVI

Catchable fatal error: Object of class stdClass could not be converted to string in /home/ravidra/public_html/wp-includes/l10n.php on line 919