NOVOSTI

← Povratak na Novosti

Privredni vjesnik: Prilika za opstanak i razvoj drvne industrije

U Virovitici je predstavljen Panonski drvni centar izvrsnosti, zajednički projekt Virovitičko - podravske županije, Drvnog klastera Viridis i VIDRA-e - Agencije za regionalni razvoj Virovitičko - podravske županije, te Grada Virovitice koji je darovao potrebno zemljište za izgradnju centra u Poduzetničkoj zoni II...

Centar će u pet hrvatskih i tri mađarske županije poticati razvoj inovativnih proizvoda i tehnologija, a predviđen je i proizvodni pogon za izradu prototipova i nultih serija za poduzetnike.

U Virovitici je predstavljen Panonski drvni centar izvrsnosti, zajednički projekt Virovitičko-podravske županije, Drvnog klastera Viridis i Razvojne agencije VIDRA, te Grada Virovitice koji je darovao potrebno zemljište za izgradnju centra u Poduzetničkoj zoni II. Panonski drvni centar izvrsnosti imat će površinu 1950 četvornih metara, a sadržaji će biti na usluzi obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima u drvoprerađivčkoj industriji za područja Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije u Hrvatskoj te županija Baranya, Somogy i Zala u Mađarskoj.

Građevinski dio projektiranja, uključujući dozvolu, bit će gotov do kraja lipnja 2013. kada će projekt biti spreman za izravno financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa za regionalnu konkurentnost Republike Hrvatske. Procijenjena ukupna vrijednost investicije iznosi oko 23 milijuna kuna bez PDV-a.

Više sadržaja

U Drvnom centru bilo bi zaposleno dvadesetak visokoobrazovanih radnika, diplomiranih inženjera drvne tehnologije, diplomiranih ekonomista, produkt i grafičkih dizajnera, drvnih i strojarskih tehničara i inženjera strojarstva. Arhitekt Krunoslav Kovač koji je osmislio projekt i koordinirao timom stručnjaka kaže kako su centri izvrsnosti kao spoj javnog, sveučilišnog i gospodarskog sektora uobičajeni oblik potpore industriji u Europi. „Program Panonskog drvnog centra izvrsnosti imao bi veliki značaj za opstanak drvne industrije panonske Hrvatske. On daje odgovor na pitanje: što je za gladnog bolje, da mu pokloniš ribu ili da ga naučiš loviti. Smatram da su dosadašnji poticaji poduzetnicima promašaj i da bi ovakav vid pomoći bio puno učinkovitiji. Putujem, gledam, osluškujem što pametniji rade. Vrlo sličan model je i u Austriji gdje postoje četiri takva centra koje sam nekoliko puta obišao. Visoko drvnoindustrijski razvijena zemlja ima potrebu na ovaj način pomoći malim i srednjim poduzetnicima. Naš centar će imati nekoliko aktivnosti više nego austrijski – fotostudio i izradu promidžbenih materijala“, kaže Kovač. Drvena kuća u kojoj bi bili smješteni uredi i pogoni je inovativno projektirana, ali ona je u ovoj priči, naglašava Kovač, sporedna stvar. Centar će poticati razvoj inovativnih proizvoda i tehnologija, a predviđen je i proizvodni pogon za izradu prototipova i nultih serija za poduzetnike.

Burza stručnjaka i strojeva

Poduzetnik bi tako dobio dizajnirani proizvod namjenjen prvenstveno izvozu, tehnološko rješenje sa svom potrebnom dokumentacijom pomoću koje može izraditi proizvod u svojoj tvrtki, uzorak i nultu seriju, profesionalnu fotodokumentaciju, promidžbeni materijal, web stranice i prospekte, prezentaciju proizvoda na domaćim i stranim sajmovima i web portalima te uspostaviti kontakt s kupcima iz Europske unije i educirati se o novim tehnologijama i materijalima. Predviđena je i burza stručnjaka te polovnih i novih strojeva, organizacije sajmova i izložbi, atestiranje proizvoda u ovlaštenoj instituciji, edukacija o proizvodnji tradicijskih drvnih proizvoda i druge aktivnosti. „Drvni centar sam osmišljavao više od godinu dana i nema veze ni s jednom državnom institucijom već je privatni projekt optimista koji misle da se znanjem može daleko više“, zaključuje Kovač.

(www.privredni.hr)

OBJAVLJENO 21. siječnja, 2013 u kategoriji Poduzetništvo
PODIJELI
TAGOVI

Catchable fatal error: Object of class stdClass could not be converted to string in /home/ravidra/public_html/wp-includes/l10n.php on line 1165