NOVOSTI

← Povratak na Novosti

VIDRA predstavlja projekt Panonski Drvni Centar Kompetencija na tjednu dizajna u Zagrebu

Tjedan dizajna Zagreb je gospodarsko-kulturna, izlagačka i promotivna manifestacija koja će se po prvi puta održati u Laubi od 23. do 27. travnja 2014. Manifestacija je nastala kroz programsku participaciju niza organizacija, firmi, inicijativa i pojedinaca iz Hrvatske, regije i svijeta te će vremenski i prostorno uskladiti niz etabliranih događanja vezanih za dizajn.

Otvorenje je zakazano za srijedu, 23. travnja 2014., s početkom u 19 sati predstavljanjem #tdzg Expo zone – prodajno orijentiranim predstavljanjem već realiziranih i artikuliranih proizvoda, usluga i djelatnosti iz sektora kreativnih industrija iz Hrvatske i regije

Glavni program Tjedna dizajna Zagreb baziran je na tri programa: Auto(r), Produkteka i Sudnji dan.

auto®, najveća konferencija o dizajnu automobila u Europi, po šesti puta okuplja desetak predavaća na trodnevnom događanju. Tema ovogodišnjeg izdanja su „Indie automobili“. Indiependent (engl. neodvisan), uvriježeni je naziv za inovativni pristup na određenom području. Poput „indie glazbe“ i „indie filmova“, indie automobili nastaju izvan korporativnih stega nošeni strašču i inovacijom, a o njima će govoriti Domagoj Đukec, dizajner eksterijera BMW-a 2 Active Tourer, Kevin Rice, kreativni direktor Mazde, Luciano Bove, dizajner Renaulta i najpoznatiji bloger na svijetu za dizajn automobila i Peter Stevens, profesor londonskog Royal College of Arts i dizajner supersportskog automobila McLaren F1, ali i brojni drugi.

Produkteka – platforma produkt dizajna koja povezuje dizajnere, proizvođače, distributere i inovatore – elementarne čimbenike pri realizaciji dobrih ideja u stvarnost. Peto izdanje organizira se u okviru #tdzg i predstavit će publici neke od najpoznatijih dizajnera kroz temu Samoinicirane dizajnerske prakse. Moći ćete čuti sve o Oblu i Logic Toweru, Marka Pavlovića i Boyama Maje Mesić, a predstavit će se i Manufakturist, Filip Gordon Frank, Studio Revolucija, Boris Benko, i ispričati nam sve o dizajneru poduzetniku. Na Produkteku se nastavlja Crowdfunding i dizajn , kojim se želi približiti potencijal Crowdfunding pristupa kao suvremene metode za realizaciju i plasiranje lokalnih dizajnerskih proizvoda na globalno tržište.

Sudnji dan je nezavisni festival kreativnih komunikacija koji nagrađuje najkreativnije pojedince u regiji. Počiva na autorstvu, nezavisnosti i fair playu kao vrijednostima, a namijenjen je profesionalcima angažiranima u komercijalnom i neprofitnom sektoru te studentima. U četvrtak, 24. travnja 2014., kreativce nagrađuje u čak 13 kategorija! Dio programa Sudnjega dana čine i predavanja David Bentleya, Ben Maura, Livia Rajha, Hasana Bajramovića, Damira G. Martina, Milivoja Popovića, Darijana Kalauzovića, Marka Prpića i drugih, ali i ZBrush Workshop i Blender UGM radionice.

Na prvom Tjednu dizajna baviti ćemo se i temom Razvoj strategije kreativnih industrija kroz niz predstavljanja projekata i panel diskusija. U četvrtak od 11.00 do 16.00 sati predstavit će se projekti koji se bave kreativnim industrijama i njihovom implementacijom u privredu i kulturu. Cilj Tjedna dizajna Zagreb je umrežavanje i jačanje suradnje te otvaranje strukovnog dijaloga unutar sektora kreativnih industrija. Na Tjednu dizajna možete čuti više o projektima Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA) koja je zahvaljujući EU fondovima realizirala 40 projekata vrijednih 15 mil. eura, a samo ove godine prijavili su još deset projekata u vrijednosti od 43 mil. eura, o čemu će govoriti Natalija Havidić. „Cool Industries for the Creative City“, predstaviti će Daniela Angelina Jelinčić, a o projektima Zajednice za industrijski dizajn, više će reći Ada Kezić. Zajednički projekt Studija dizajna i Hrvatske obrtničke komore predstavit će Mladen Orešić i predstavnik HOK-a, a o projektima Šumarskog fakulteta govorit će Danijela Domljan. Na panel diskusiji koja slijedi pridružit će im se Tatjana Bartaković i Ksenija Jurinec. Moderator panela je Ivan Dorotić, urednik Vizkulture.

U petak od 15.00 sati započinje predstavljanje Kreativnih industrija u Skandinaviji najrazvijenijem primjeru implementacije dizajna u privredu. Nakon uvoda finskog veleposlanika Time Rajakangasa, slijedi predstavljanje dokumentarnog filma SISU Tatjane Bartaković. Nakon predavanja Tatjane Bartaković u panel diskusijiu sudjelovat će švedski dizajner Pontus Fontaeus i Nikola Radeljković, suosnivač Numena.

Coworking Croatia, programski partner prvog Tjedna dizajna, pripremio je bogat participatoran program u kojemu će sudjelovati više od dvadeset i pet stručnjaka iz Hrvatske i regije te kreativni centar Poligon iz Ljubljane, dizajn inkubator Nova iskra iz Beograda, Art kino Kriterion iz Sarajeva, Slovenia Crowdfunding i Crowdfunding.hr. Program je podijeljen na četiri cjeline: Coworking i dizajn, Crowdfunding i dizajn, Peer-To-Peer radionice te Aks me anything konzultacije. Centar za dizajn HGK pripremio je izložbu „PRODUKT ILI INDUSTRIJSKI DIZAJN?“ kojom će opemiti dio Laube namještajem isključivo hrvatske proizvodnje. Izložbeni program nudi 10 izložbi. Od radova studenata Studija dizajna, Tekstilno-tehnološkog fakulteta na temu Arhitektura, pod vodstvom mentorice Pauline Jazvić, izložbe proizvoda studenata Šumarskog fakulteta, „Crowdfunded in Slovenia“ izložbe i Produkteka pop-up izložbe, izložbe dosad nagrađenih kreativaca Sudnjeg dana, instalacije „Serendipity wall“, Futu®Vision izložbe organizirane u suradnji sa Local Motors i izložbe Auto® Design Challenge. Tjedan dizajna donosi i modni program na kojemu će se predstaviti nekoliko hrvatskih izlagača: Marmelo, Ema & Nalla jewerly, Obekei, Startas i Toxicat.

Tjedan dizajna Zagreb bit će otvoren za posjetitelje svaki dan od 10.00 do 22.00.

Zabavni program počinje svakog dana u 21.00. Na samom otvorenju, u srijedu, zabavljat će vas dj-i Radija 808, četvrtak je rezerviran za Sudnji dan, u petak vladaju CFSN, a u subotu vas ponovo čeka Radio 808 sa posebnim programom #tdzg.

Od srijede pratite program #tdzg-a na 808-ici live iz Laube, a na njihovim stranicama možete pratiti i video stream

Pratite nas! Više informacija o programu, prijavama, predavačima i rasporedu pratite na: http://tjedandizajna.com/2014/

Ulaznice za #tdzg se kupuju na recepciji Laube.

Ulaznica uključuje posjet svim događanjima Tjedna dizajna, osim pojedinim radionicama. Rezervirajte na vrijeme svoje mjesto na radionicama!

Cijena dnevne ulaznice: 10 KN

Cijena tjedne ulaznice: 30 KN

Članovi LAUBE: besplatan ulaz


Catchable fatal error: Object of class stdClass could not be converted to string in /home/ravidra/public_html/wp-includes/l10n.php on line 1165