NOVOSTI

← Povratak na Novosti

Zaželi bolji život u općini Čačinci

Općina Čačinci projektom zapošljavanja žena hvata se u koštac s gorućim problemima na svom području, nezaposlenošću i brizi o starijima i nemoćnima.

Vrijednost projekta je 2.913.487,84 kuna I provodit će se u partnerstvu s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Čačinci, te Područnim uredom HZZ-a u Virovitici I Centrom za socijalnu skrb Slatina.

Trenutne prilike stanovništva općine Čačinci obilježene su nekolicinom negativnih trendova, negativnim prirastom i većim starenjem stanovništva te visokom stopom nezaposlenosti usprkos relativno visokom udjelu radno sposobnih osoba u ukupnom stanovništvu, posebice žena.

Visoka stopa rizika od siromaštva, negativni trend migracije stanovništva dodatno odražavaju alarmantno stanje u općini Čačinci.

Suočene s otežanim pronalaskom posla i zapošljavanjem te slabom dostupnosti obrazovanja su ženske osobe iz ruralnih područja, posebice u dobi 50 i više godina i time su izložene riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Općina Čačinci jedna je od 13 općina u sastavu Virovitičko-podravske županije (VPŽ), pripada skupini potpomognutih područja i okarakterizirana je kako pretežno ruralno područje.

Analizom položaja ženskih osoba u skupini nezaposlenih dolazimo do podataka da je prema trenutnom stanju mjesečnog statističkog biltena HZZ u općini Čačinci ukupno 109 nezaposlenih žena.

Prema obrazovnoj strukturi 28 žena ima završenu osnovnu školu, 40 žena završeno srednjoškolsko obrazovanje zanimanja do tri godine KV, VKV, 24 žena zanimanja u trajanju od četiri i više godina i dvije žene s gimnazijskim obrazovanjem, dok visoko obrazovanje ima osam žena, i sedam žena je bez škole i s nezavršenom osnovnom školom.

Ciljna skupina su 15 ženskih osoba prijavljenih u evidenciju nezaposlenih HZZ-a s naglaskom na starije od 50 godina.

Opći cilj ovog projektnog prijedloga je u općini Čačinci omogućiti radno sposobnim pripadnicama ranjivih skupina lakši pristup tržištu rada unaprjeđenjem njihovih radnih potencijala i lakšim zapošljavanjem u lokalnoj zajednici i povećanje kvalitete života za 62 krajnja korisnika čime će pozitivno doprinijeti svojoj i njihovoj socijalnoj uključenosti.

(Naslovna fotografija © Facebook stranica Općine Čačinci)

OBJAVLJENO 8. rujna, 2017 u kategoriji Zapošljavanje
PODIJELI
TAGOVI

Catchable fatal error: Object of class stdClass could not be converted to string in /home/ravidra/public_html/wp-includes/l10n.php on line 919