Krenula provedba projekta Preradović i Csokonai

/ 19.5.2017. /

U srijedu, 17. svibnja, u rodnoj kući Petra Preradovića u Grabrovnici pokraj Pitomače održana je početna konferencija projekta „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“ .

Projekt u suradnji s gradom Csurgóm provodi općina Pitomača, uz podršku VIDRA-e. Sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj  kroz Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska u financijskom razdoblju 2014 . – 2020.

Uz brojna književno-kulturna događanja unutar projekta, uskoro će krenuti i radovi na obnovi rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici . Njegova rodna kuća rekonstrukcijom će biti pretvorena u suvremeni, moderni, multimedijski izložbeni prostor koji će kronološki predstavljati pjesnikov život i djelovanje .

Uz domaćina, pitomačkog načelnika Željka Grgačića, i projektnog partnera, gradonačelnika Csurga Janos-a Fustos-a, početnoj konferenciji su između ostalih nazočili saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, i ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač .

Grabrovnica i općina Pitomača tako će dobiti još jedan kvalitetan turistički sadržaj, koji će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i dodatan razvoj turizma na ovom području .

Očekuje se kako će obnova rodne kuće Petra Preradovića biti gotova do obljetnice njegovog 200-tog rođendana, 19. ožujka 2018. godine. Pjesnikova rodna kuća sagrađena je u 18 . stoljeću, nalazi se u središtu Grabrovnice, a nekada je bila stara graničarska postaja. Posljednji puta obnovljena je 1968. godine.

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno