Mađarsko-hrvatske vinske priče idu dalje

/ 22.5.2017. /

U četvrtak, 18. svibnja, u dvorani Papuk u Orahovici, održana je početna konferencija projekta Mađarsko-hrvatske vinske priče 2, HU-HR Wine Stories 2, sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj preko programa prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020 .

Grad Orahovica tako je nositelj trećeg po redu projekta prekogranične suradnje s mađarskim gradom Villanyem, vrijednog nešto manje od milijun eura, kojem je svrha poboljšati krvnu sliku kontinentalnog turizma ulažući u sadržaje namijenjene posjetiteljima Orahovice i ljubiteljima vina . Projekt je nastavak suradnje programa prekogranične suradnje IPA, a uz mađarski grad Villany partner na projektu je i Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije .

Na početku konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Josip Nemec, zaželjevši svima dobrodošlicu i puno uspjeha u provedbi projekta.  Naglasio je kako već godinama Grad Orahovica održava odličnu suradnju s mađarskim susjedima . Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Villanyja Gyula Takats, zahvalivši svima na dobroj suradnji na proteklom projektu, ujedno izražavajući nadu da ovo neće biti posljednji zajednički projekt .

Nazočnima se u ime Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije obratila i ravnateljica razvojne agencije VIDRA, Emina Kovač, koja je ukratko opisala ulogu iste u projektu . Turistička zajednica VPŽ će kao drugi partner imati najveću ulogu u promidžbi i vidljivosti projekta tijekom implementacije ali i kasnije, što je od velike važnosti za održivost ovakvog turističkog projekta .

U nastavku konferencije voditeljica projekta i zamjenica pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Grada Orahovice Irela Strabić,  prezentirala je podatke o novom prekograničnom programu i njegovoj financijskoj raspoloživosti do 2020 . godine, podatke o budžetima partnera, glavne aktivnosti i tematska događanja – manifestacije s obje strane granice te najavila opsežne radove i opremanja koja predstoje . Tako će se u Orahovici stara zapuštena prizemnica, tzv. „Ložiona,“ rekonstruirati i prenamijeniti u Centar za posjetitelje s kušaonicom vina, izložbenim prostorom i predavaonicom, dok će mađarski kolege rekonstruirati i opremiti dva gradska trga .

Voditeljica projekta naglasila je da su ciljevi projekta  „promicanje inovativnog turističkog proizvoda u pograničnoj regiji, na tradicijskim vrijednostima eno-etno-gastro kulture u dvije županije, što će unaprijediti turističku ponudu, a time i  pridonijeti  pokretanju gospodarskih aktivnosti i povećanja prihoda u turizmu s obje strane granice. Korištenjem prirodnih i kulturnih resursa te revitalizacijom i prenamjenom postojeće infrastrukture u turističke svrhe, cilj je stvoriti povoljno okruženje za razvoj inovativnog turističkog proizvoda u tradicijskom okruženju, a da bi se sve to ostvarilo, u narednih 18 mjeseci održati će se brojna događanja te urediti prostori za provođenje istih.“

Voditelj projekta s mađarske strane Imre Danis prezentirao je pobliže  aktivnosti u sklopu projekta koje će odraditi mađarski partneri. Možemo zaključiti da nas očekuje iznimno dinamičan i atraktivan projekt s puno događanja, ali i ne manje zahtjevna provedba kroz pet izvještajnih razdoblja, za što će se pobrinuti već provjereni projektni tim.

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno