Održana početna konferencija projekta energetske obnove Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici

/ 7.2.2018. /

U prostorijama Gimnazije Petra Preradovića održana je početna konferencija projekta ”Energetska obnova zgrade Gimnazije Petra Preradovića na adresi Trg bana Josipa Jelačića 16, Virovitica” . Na početnoj konferenciji nazočne su pozdravili župan Virovitičko – podravske županije gospodin Igor Andrović i ravnateljica Gimnazije, profesorica Jasminka Viljevac . Na početnoj konferenciji sudjelovali su i djelatnici Virovitičko-podravske županije, predstavnici Razvojne agencije VIDRA, ravnatelji ostalih škola s područja Virovitičko-podravske županije, profesori i mnogi drugi uzvanici .

Polazište projekta bilo je potreba za ulaganjem u energetsku obnovu obrazovnih ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji kako bi se osigurale uštede energenata . Uštedama će se povećati školski proračun i osigurati sredstva za poboljšanje uvjeta školovanja. Naime, energetskom obnovom osigurat će se sigurniji i ugodniji uvjeti učenja što će rezultirati povećanjem učinkovitosti obrazovanja .

Prijavitelj ovog projekta je Gimnazija Petra Preradovića uz potporu osnivača, Virovitičko – podravske županije.

Projektom je predviđeno pet građevinsko – obrtničkih mjera, odnosno toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija podova prema tlu i negrijanom prostoru, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjena dijela stolarije, zatim dvije strojarske mjere – ugradnja termostatskih i balansirajućih ventila te dvije elektrotehničke mjere – rekonstrukcija sustava opće rasvjete i instalacija fotonaponskih panela . Završetkom projekta zgrada Gimnazije Petra Preradovića će, umjesto dosadašnjeg D, biti klasificirana u energetski razred B.

Projekt je pripremila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, dok je partner na projektu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost . Posrednička tijela su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.864.470,46 kuna, dok su ukupni prihvatljivi troškovi 4.168.285,46 kuna . Iznos bespovratnih sredstava je 2.514.892,96 kn, od čega je sufinanciranje škole u iznosu od 1.653.392,50 kuna od ukupno prihvatljivih troškova. Ovaj iznos vlastitog udjela bit će značajno manji budući da će se isti sufinancirati iz Fonda za sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1.319.184,58 kuna .

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno