Održana završna konferencija projekta „Povećanje kapaciteta proizvodnje novom tehnologijom i novim tehnološkim procesom“ prijavitelja Radlovac d.d. iz Orahovice

/ 10.5.2017. /

Radlovac d.d. je obiteljsko poduzeće koje u proizvodnji kamena ima preko sto godina iskustva. Jučer su održali završnu konferenciju koja predstavlja jednu od aktivnosti na projektu „Povećanje kapaciteta proizvodnje novom tehnologijom i novim tehnološkim procesom“ kojeg su kandidirali putem Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Kompetentnost i razvoj MSP“ pod šifrom KK.03.2.1.05 .

Na konferenciji pored uprave poduzeća sudjelovali su i zaposlenici, dobavljači, kupci, gradonačelnik grada Orahovice, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač te pročelnik ureda za gospodarstvo i fondove EU u Virovitičko-podravskoj županiji Igor Andrović . Na početku same konferencije Emina Kovač je zahvalila upravi Radlovca na ukazanom povjerenju za suradnju sa VIDRA-om i na obostrano zadovoljstvo ponudila suradnju za naredna ulaganja i u području proizvodnje i u području turizma s obzirom da poduzeće u okviru Parka prirode Papuk ima vlastito zemljište i mogućnosti za razvoj adrenalinskog turizma . Gradonačelnik Josip Nemec kao i Igor Andrović pohvalili su inicijativu poduzetnika za novim ulaganjima i novim zapošljavanjima. Zamjenica ravnateljice VIDRA-e, Neda Martić održala je prezentaciju te prisutne upoznala sa aktivnostima projekta i indikatorima koji se moraju ostvariti navedenim ulaganjem . Glavna aktivnost projekta je bila kupnja nove linije koja omogućava novi tehnološki proces u proizvodnji dolomitnog agregata. U sklopu projektne prijave izrađena je i investicijska studija koju je, također izradila VIDRA, a koja je pokazala koja su sve moguća poboljšanja instaliranjem nove linije . Poboljšanja su korisna kako za samo poduzeće tako i za društvo i okoliš. Naime radi se o uštedama na sirovinama koje se crpe iz prirode (rude, vode) što dovodi do smanjenja cijene koštanja, ubrzanju procesa proizvodnje, proizvodnji bez balasta, povećanju prihoda i zbog mogućeg povećanja količine proizvodnje kao i prilagođenog oblika i čvrstoće proizvoda zahtjevima tržišta . Nadalje poduzeće se obvezalo da će novim ulaganjem povećati broj zaposlenih.

Projektna prijava je elektronskim putem poslana 01.07.2016. godine . U Ministarstvu je zaprimljena 04.07.2016. godine. Ugovor sa Ministarstvom gospodarstva i HAMAG-BICRO-om je potpisan 08.03.2017. godine, a kraj projekta je 05.06.2017 . godine. Visina prihvatljivog troška iznosi 3.144.610,52 HRK, intenzitet ukupne potpore je 36%, iznos bespovratnih sredstava je 1.124.943,68 HRK, dok je vlastito učešće Radlovca d.d . 2.019.666,84 HRK.

Na kraju završne konferencije sudionicima se obratio direktor Nenad Sabljak, a na displeju putem ugrađenih kamara na postrojenju mogao se pratiti i sam proces obrade dolomitnog agregata . To je također inovativnost u procesu proizvodnje koja se može pratiti iz ureda ili čak i preko mobitela. Najbliže postrojenje ovakve vrste instalirano je jedino u ovom dijelu Europe u Austriji pa se može reći da je Radlovac gotovo inovator u promjeni tehnologije proizvodnje. Direktor je naglasio i ulogu svojih zaposlenika u zajedničkom pronalaženju najboljih rješenja koji su prilagođeni njihovim potrebama. Htio je naglasiti da ne postoji univerzalna proizvodna linija koja se mogla samo kupiti nego je ona morala biti proizvedena po točnim uputama Radlovca. Na kraju službenog dijela sudionici konferencije su autobusom prevezeni na mjesto lokacije ulaganja te mogli uživo pogledati rad novog postrojenja.

Pored ostalih sudionika na konferenciji su sudjelovali i djelatnici VIDRA-e koji su sudjelovali bilo na pripremi projektnog prijedloga bilo na pripremi tendera za javnu nabavu ili koji rade na pripremi dokumentacije za podnošenje izvještaja odnosno zahtjeva za isplatom sredstava, a to su: Kristina Kostelac, Sanja Rončević, Bojan Mijok i Branimir Sladojević.

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno