OPĆINA VOĆIN PRIJAVILA PROJEKT „CENTAR ZA STARIJE OSOBE U VOĆINU“

/ 22.3.2023. /

Općina Voćin u suradnji sa Razvojnom agencijom VIDRA  prijavila je projekt pod nazivom „Centar za starije osobe u Voćinu“ ukupne vrijednosti 3.981.849,13 EUR, uz intenzitet potpore od 100%.

Projekt je prijavljen na Otvoreni poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“ u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Djelovanje Centra za starije osobe u Voćinu prvenstveno će biti usmjereno na razvoj usluga izvaninstitucijske skrbi kako se bi starijim osobama omogućilo poboljšanje kvalitete življenja i što duži ostanak u vlastitom domu.

Opći cilj: Poboljšanje dostupnosti integrirane cjelovite skrbi za starije osobe na području Virovitičko-podravske županije unaprjeđenjem infrastrukture za pružanje socijalnih usluga za starije osobe čime će se omogućiti pružanje usluga dugotrajne skrbi za osobe starije životne dobi te njihova ravnomjernija teritorijalna pokrivenost.

Specifični cilj: Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe u Voćinu s ciljem osiguranja dodatnih kapaciteta za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći druge osobe te  osiguranje pružanja izvaninstitucijskih usluga u zajednici kako bi se omogućio što duži ostanak starije osobe u svome domu.

Ciljne skupine projekta su osobe starije životne dobi (65+) s područja Virovitičko-podravske županije kojima je potrebna usluga smještaja kojima ni uz primjenu izvaninstitucijskih usluga ne mogu biti zadovoljene potrebe dugotrajne i intenzivne skrbi, kao i osobe starije životne dobi koje žive kod kuće, a potrebna im je cjelovita skrb.

Centar će pružati sljedeće vrste institucijskih socijalnih usluga za ukupno 73 korisnika:

  1. Usluga smještaja koja uključuje 47 smještajnih kapaciteta odnosno kreveta za pružanje trećeg stupnja usluge za starije osobe, raspoređenih u 16 dvokrevetnih i 5 trokrevetnih soba;
  2. Zaseban odjel za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim oblicima demencija koji podrazumijeva pružanje usluge smještaja za 10 korisnika četvrtog stupnja usluge za osobe starije životne dobi, raspoređenih u 2 jednokrevetne sobe i 4 dvokrevetne sobe;

kao i izvaninstitucijske socijalne usluge za ukupno 103 korisnika (minimalno):

  1. Skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti njegovatelja opremanjem 16 novih smještajnih kapaciteta za pružanje usluge trećeg stupnja, raspoređenih u 8 dvokrevetnih soba; te
  2. Usluga savjetovanja za minimalno 87 korisnika koja će biti pružena svih potrebitim osobama starijima od 65 godina kao i/ili članovima njihovih obitelji (sukladno čl. 81. Zakona o socijalnoj skrbi (NN 18/22, 46/22, 119/22)

Od dodatnih usluga za starije osobe, osim zasebnog odjela za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim demencijama, projektom će biti osigurana primarna zdravstvena zaštita osiguranjem prostora i opreme za liječnika obiteljske medicine. Povezivanjem socijalnih usluga i zdravstvene skrbi na primarnoj razini poticati će se pružanje integrirane skrbi za starije osobe (65+).

Također, u sklopu Centra korisnicima će biti dostupni: senzorna soba, kapelica, fizikalne terapije, frizer/brijač te kulturne i rekreativne aktivnosti.

Realizacijom predmetnog projekta povećati će se smještajni kapaciteti za starije funkcionalno ovisne osobe na području Virovitičko-podravske županije, povećati će se dostupnost socijalnih usluga za starije osobe te rasteretiti ukućani i članovi obitelji u kojima borave starije osobe. Izgradnja i djelovanje Centra imati će posredno i demografski učinak jer utječe na podizanje standarda života obitelji te je u vezi s usklađivanjem obiteljskog i poslovnog života. Razvojem socijalnih usluga za posebno osjetljive skupine  doprinijeti  će se sprječavanju socijalne isključenosti.

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno