Potpisani novi ugovori za potporu poljoprivrednim gospodarstvima vrijednosti 16,5 mil. kuna

/ 23.10.2017. /

U petak, 20. listopada 2017. godine, u Ministarstvu poljoprivrede potpisani su ugovori za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva za tipove operacija 4.1.1 . „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ i 4.2.1. “Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ ukupne vrijednosti 339 milijuna kuna . Ugovore je s korisnicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić, u nazočnosti ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića .

Između ostalih, projekte za tvrtku Višnja Panonia d.o.o. te OPG Novoselnik Marin izradila je Razvojna agencija VIDRA, a projekti su prijavljeni na Natječaj za tip Operacije 4.1.1 . „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“. Ukupna vrijednost navedena dva projekta iznosi 16.595.123,91 HRK, a ukupan iznos potpore za dodjelu je 9.637.651,44 HRK . Intenzitet potpore u sklopu navedene operacije je 50%, odnosno 70% za mlade poljoprivrednike. Dobivena sredstva poljoprivredna gospodarstva uložiti će u modernizaciju staklenika, odnosno u izgradnju plastenika za hidroponski uzgoj povrća .

„Drago mi je što prvu godinu mandata mogu obilježiti ovakvim događajem. U sektor stočarstva i peradarstva bit će investirano 86,5 milijuna kuna kojima će se graditi nove farme i obnavljati postojeće . Voćarima i povrćarima dodijeljeno je 36,5 milijuna za izgradnju novih plastenika i staklenika, a znamo kakve u sve nepogode zadesile naše poljoprivrednike samo ove godine . Čak 122 milijuna potpore dajemo investicijama mikro, malih i srednjih korisnika za povećanje dodane vrijednosti njihovih proizvoda, a 94 milijuna za povećanje dodane vrijednosti proizvoda velikih korisnika . Ovakva raspodjela pokazuje dobru stratešku usmjerenost sredstava Programa ruralnog razvoja RH. Pojednostavljenim procedurama ubrzali smo put EU novca do poljoprivrednika i ruralnog prostora, a očekujem da ćemo do kraja ove godine iskoristiti 30% sredstava Programa što je odličan rezultat . Polovicu od ukupno raspoloživih sredstava za sedmogodišnje razdoblje Programa aktivirali smo kroz dosad raspisane natječaje.“

– izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 

Izvor: http://www.ruralnirazvoj.hr

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno