Poziv Europski program razmjene za poduzetnike

/ 21.4.2022. /

Erasmus za mlade poduzetnike prekogranični je program razmjene koji pruža priliku mladim i obećavajućim poduzetnicima da uče od iskusnih poduzetnika koji upravljaju manjim tvrtkama u drugim zemljama sudionicama .

Iskustva se razmjenjuju tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika koji novom poduzetniku pomaže steći potrebne vještine za vođenje manje tvrtke . Domaćinu se pružaju novi pogledi na njegovu/njezinu tvrtku, kao i prilika da surađuje s inozemnim partnerima i uči o novim tržištima.

Erasmus za mlade poduzetnike pomaže obećavajućim europskim poduzetnicima da usvoje potrebne vještine za pokretanje i/ili uspješno vođenje manje tvrtke u Europi .

Novi poduzetnici usvajaju i razmjenjuju znanje i poslovne ideje s iskusnim poduzetnikom kod kojeg borave i s kojim surađuju u razdoblju od 1 do 6 mjeseci . Boravak im jednim dijelom financira Europska komisija.

Novom poduzetniku pruža se pogodnost edukacije kroz posao u malom ili srednjem poduzeću u inozemstvu u zemlji sudionici . Ovo olakšava pokretanje novog ili pak jačanje već postojećeg poduzeća. Pruža se i pogodnost pristupa novim tržištima, međunarodne suradnje te potencijalne prilike za suradnju s inozemnim partnerima.

Poduzetniku domaćinu pruža se pogodnost profitiranja od novih ideja koje u poduzeće donosi motivirani novi poduzetnik. Novi će poduzetnik možda imati posebne vještine ili znanja iz područja kojima poduzeće ne vlada, a koja se mogu izvrsno nadopunjavati s vještinama ili znanjem poduzeća.

Dugoročnu se korist ima od ogromnih mogućnosti za uspostavljanjem kontakata, a možda se odluči i nastaviti poslovnu suradnju kao dugoročni poslovni partneri (npr. kroz zajedničke pothvate, podizvođačke aktivnosti, u ulozi izvođača radova-isporučitelja, itd.).

Višegodišnji proračun za ovu akciju:

  • 2021.: 10.000.000 eura
  • 2022.: 10.000.000 eura
  • 2023.: 10.000.000 eura
  • 2024.: 10.000.000 eura

Stopa sufinanciranja: do 75 % troškova upravljanja programom i 100 % financijske potpore trećim stranama (primateljima potpore. tj. novim poduzetnicima) koji sudjeluju u prekograničnoj razmjeni.

Financijska pomoć novim poduzetnicima koji sudjeluju u prekograničnoj razmjeni bit će u obliku ljestvice jediničnih troškova mjesečno za maksimalno trajanje boravka u inozemstvu po poduzetniku od 6 mjeseci.

Uvjete za program ispunjavaju budući poduzetnici (novi poduzetnici) koji planiraju pokrenuti vlastiti posao na temelju utemeljenog poslovnog plana ili novoosnovani poduzetnici s manje od tri godine iskustva u vođenju poslovanja. Također, uvjete ispunjavaju i poduzetnici domaćini koji podrazumijevaju uspješne i iskusne poduzetnike (vlasnike-menadžere) s najmanje tri godine iskustva u vođenju mikro, malog ili srednjeg poduzeća.

Više o uvjetima sudjelovanja možete pročitati u vodiču. (https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/upload/Programme%20Guide%20EN,%20Update%20March%202018.pdf)

Rok prijave 8. lipnja 2022. 17:00 sati po briselskom vremenu.

Registraciju i prijavu možete izvršiti ovdje.

Izvor fotografije: https://bit.ly/37x6AL6

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno