Prihvaćeno financiranje dosad najvrjednijeg projekta, Geopriče UNESCO geoparka

/ 24.3.2017. /

Prihvaćeno je financiranje do sada najvećeg projektnog prijedlog u Virovitičko-podravskoj županiji čiju studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju je izradila VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Projektom Geopriče UNESCO geoparka, vrijednim 77.238.120,20 kuna, Voćin će dobiti Geo-info centar i asfaltirati cesta do Jankovca .

Javna ustanova Park prirode Papuk prijavila je Geopriče UNESCO geoparka na Javni poziv – Promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

– Ovim projektom namjera je doprinijeti ubrzanju društveno gospodarskog razvoja navedenih općina što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko-podravske te Požeško-slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije, Igor Andrović .

Javna ustanova Park prirode Papuk, 21. ožujka primila je obavijest o odobrenju financiranja projekta Geopriče UNESCO geoparka prijavljenog u listopadu 2016. godine u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije.

Ovo je sjajno priznanje za Park prirode Papuk koji je na plenarnoj sjednici 38 . Generalne skupštine UNESCO u studenom 2015. postao prvi i za sada jedini hrvatski geopark – Geopark Papuk, uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta uz novi UNESCO logotip.

Projekt obuhvaća ulaganje Javne ustanove Parka prirode Papuk u posjetiteljsku infrastrukturu i sadržaje na nekoliko lokacija – najveće od njih zasigurno je ulaganje u izgradnju multimedijalnog Geo-info centra u Voćinu .

Bit će to mjesto gdje će posjetiteljima na inovativan i interaktivan način pomoću multimedija i raznih postava biti interpretirana prirodna i kulturna baština Parka prirode Papuk na površini od otprilike 800 metara kvadratnih. Otvorenje centra očekuje se u siječnju 2020. godine.

Već tijekom 2018. godine posjetiteljima će biti dostupni mnogi sadržaji. Adaptirat će se dvije dvorane u prizemlju Centra za posjetitelje Velika, budućoj Kući Panonskog mora, u kojoj će biti prezentirana geološka povijest Papuka . Uz korištenje multimedijalne tehnologije prezentirat će se Panonsko more koje se na ovom području rasprostiralo prije 16 milijuna godina. Najmlađi posjetitelji će u vanjskoj učionici i igraonici na interaktivan način kroz igru upijati osnovna znanja o Papuku.

Adrenalinski park bit će dodatan sadržaj za posjetitelje željne aktivnog provođenja slobodnog vremena, nalazit će se pokraj Eko-kampa Duboka kod Velike . Planinari i ostali posjetitelji koji aktivno provode slobodno vrijeme Papuk će razgledati s 5 obnovljenih i jednog novoizgrađenog vidikovca na području parka. Svi će biti opremljeni namještajem za odmor i opremom za razgledanje te info-tablama.

U 2019. godini dovršit će se rekonstrukcija prometne dionice Slatinski Drenovac-Jankovac-granica Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, što će omogućiti kvalitetnije povezivanje postojećih i novih sadržaja za posjetitelje na cijelom zaštićenom području u objema županijama .

Zaposlenici Papka prirode Papuk kroz razne edukacije i osposobljavanja nadogradit će vještine i znanja kako bi posjetiteljima pružili veću sigurnost i bolju informiranost tijekom njihova boravka u zaštićenom području. Prisustvo na najvećim međunarodnim turističkim sajmovima u Europi, kao i znanstveni i turistički događaji i prezentacije u vlastitoj organizaciji omogućit će bogatu promociju Parka prirode Papuk .

Unapređenjem turističke infrastrukture Parka prirode Papuk, uvođenjem inovativnih načina prezentiranja kulturno-povijesnog, geološkog i biološkog bogatstva te boljeg sustava upravljanja posjetiteljima produžit će se njihov boravak u parku.

Ocjenjivanje projekta prošlo je kroz 4 standardne faze procedure u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije prije same Odluke o financiranju koja prethodi potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava . Nakon provjere prihvatljivosti ukupni prihvatljivi troškovi iznose 77.238.120,20 kuna bez PDV-a, uz 85% potpore MRRFEU. Ostatak sredstava uložit će Park prirode Papuk i Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije.

To je do sada najveći projektni prijedlog prijavljen u Virovitičko-podravskoj županiji, studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA, agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije .

(vpz.hr)

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno