Sa 2,5 milijardi eura „Projekt Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“ oživjet će istočnu Hrvatsku

/ 12.4.2017. /

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je utorak 11. travnja u Osijeku 1. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Vlada je na sjednici 8. ožujka 2017. osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem .

Na sjednici Savjeta predstavljen je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te aktivnosti resornih ministarstava i institucija na području pet slavonskih županija te Strateški razvojni projekti za te županije.
Predsjednik Vlade Plenković ocijenio je važnim što ovaj Savjet okuplja sve dionike koji će Slavoniju staviti u fokus aktivnosti i budućih hrvatskih vlada .

– Moja je inicijativa bila da ovaj prvi radni i operativni sastanak bude u Osijeku s ciljem da zajednički emancipiramo ovu temu, prije svega svim našim Slavoncima, Baranjcima i Srijemcima, tako da osvijestimo potencijale koje nam ova financijska perspektiva može donijeti za dodatnu razvojnu vrijednost ovoga dijela Hrvatske – rekao je Plenković.
Podsjetio je da nam je na raspolaganju oko 2,5 milijarde eura koji kroz različite operativne programe mogu biti usmjereni na razvoj istoka Hrvatske . Dodao je da je važno u tom procesu ostvariti usmjereniji pristup i sinergiju svih aktera te dodatno oplemeniti sve napore državne razine onime što nudi europski proračun.

Istaknuo je da su tri ministra u Vladi Slavonci – Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Zdravko Marić – koji imaju posebnu zadaću brinuti o ovoj temi . Dodao je kako su svi ostali ministri jednako angažirani na temama koje su važne za Slavoniju – od regionalnoga razvoja, ruralnoga razvoja, poljoprivrede, upravljanja državnom imovinom, prometa, graditeljstva, energetike, šuma, voda itd.
– Prepoznali smo da ratom opustošena područja 90.-ih godina žive s tim posljedicama – negativnim demografskim trendovima i iseljavanjem . Zadaća je Vlade i naša ambicija da pokušamo korigirati te negativne trendove, stavimo naglasak na razvojni aspekt cijele Slavonije i instrumentima koji su na raspolaganju, i nacionalnim i europskim, učinimo u našem mandatu iskorake koji su vidljivi, relevantni i prepoznatljivi za naše ljude – istaknuo je Plenković.

Podsjetivši na sastanak svih ministara sa svim županima koji se održao u Vladi 19. prosinca, Plenković je istaknuo kako je duh partnerstva s jedinicama lokalne i regionalne samouprave jedno od temeljnih načela rada Vlade . Dodao je da taj sastanak nije bio samo demonstrativnoga karaktera, već je bio operativan te će se drugi takav sastanak održati u Požegi, početkom srpnja.
– Jako je važno da identičnu vrstu refleksa imaju i ministri i župani i gradonačelnici i načelnici, kao i saborski zastupnici, te da zajednički prionemo realizaciji projekata – kazao je Plenković .

Naglasio je da je cilj današnjega sastanka pokazati što sve pojedini resori rade, kada je riječ o Slavoniji te što sve župani, razvojne agencije i drugi zainteresirani žele dodati kao zadaću aktivnostima koje provode.
Kroz redovite susrete ovoga Savjeta, a održat ćemo ih u svim slavonskim županijama, vidjet ćemo kakve smo iskorake napravili i kroz godine koje su pred nama držat ćemo temu Projekt Slavonija živom, angažiranom, punom sadržaja i konkretnih rezultata za sve naše ljude na istoku Hrvatske – rekao je Plenković .
Ocijenio je da su potezi koje je Vlada napravila jučer glede stabilizacije stanja u Agrokoru vrlo relevantni za Slavoniju te dodao kako su već danas i opće ozračje i vijesti s burze i smirenija atmosfera u društvu potvrda uspješnosti zakonskog, institucionalnog i uključivog pristupa svih dionika prema rješavanju ovoga problema.
– Čvrsto ćemo držati uzde u rukama i, siguran sam, doći do rješenja koje neće imati negativne efekte na hrvatsko gospodarstvo – zaključio je Plenković .

Najavio je da će Vlada ovoga tjedna pokušati pronaći rješenje za okolnosti u kojima se našlo Borovo.
– Ova je Vlada spremna napraviti iskorak za Slavoniju kakav je ona zaslužila –  istaknuo je.

Pet slavonskih županija, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija dio su Hrvatske koji treba dodatni poticaj i pomoć . Stoga u radu Savjeta, čiji je predsjednik premijer Andrej Plenković, a potpredsjednica ministrica Gabrijela Žalac, sudjeluju ministri, župani, direktori razvojnih agencija te svi ključni akteri razvoja slavonskoga gospodarstva. Savjet će voditi računa o usklađivanju svih politika i pomagati Slavoniji glede ravnomjernog regionalnog razvoja, prometne povezanosti, razvoja malih i srednjih poduzeća te zaustavljanja iseljavanja stanovništva radi izgradnje budućnosti svoga zavičaja.
Uz predsjednika Vlade, u radu 1. sjednice Savjeta sudjelovala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar graditeljstva Lovro Kuščević, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, te državni tajnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.

Na sjednici su uz župane pet slavonskih županija nazočili i saborski zastupnici, ravnatelji razvojnih agencija, a u ime Virovitičko-podravske županije, u Osijeku su bili: obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak koja je ukratko upoznala nazočne sa županijskim projektima, županijski pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač koja je govorila o radu VIDRA-e i budućim projektima, a u Osijeku su, između ostalih, bili i saborski zastupnici s našeg područja, Josip Đakić, Vesna Bedeković,… (www.vlada.gov.hr, vpz.hr, Fotografije: Razvoj.gov. hr, Facebook)

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno