Strukovnoj školi nagrada Akademije Zagrebačke burze za projekt pripremljen uz pomoć Razvojne agencije VIDRA

/ 15.12.2022. /

Strukovna škola Virovitica ovogodišnji je dobitnik nagrade Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala jer, kako stoji u obrazloženju, žele naglasiti važnost financijske pismenosti među mladima širom Hrvatske. Nagradu su primili Gordana Kovač, prof., voditeljica fakultativne nastave u Strukovnoj školi te profesori Duško Mandić i Katarina Kolar koji također u svojoj redovitoj nastavi predaju o financijskoj pismenosti.

U Strukovnoj školi Virovitica prije pet je godina na preporuku Virovitičko-podravske županije pokrenut projekt Naučimo upravljati novcem kako bismo lakše upravljali budućnošću koji je u cijelosti financirala EU. U projekt su bile uključene sve srednje škole s područja Virovitičko podravske županije, njih osam sa 160 učenika i 20 nastavnika. Tada smo se po prvi put susreli s vanjskim stručnjacima iz područja financijske pismenosti: to su bili predstavnici instituta Štedopis koji su u suradnji s renomiranim profesoricama s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu odradili sve edukacije u projektu.

Svjesni važnosti financijske pismenosti nastavili smo s edukacijama. U druge razrede smo uveli fakultativnu nastavu Financijska pismenost 35 sati godišnje, a provodimo ju zadnje 4 godine.

Budući da se mnoge udruge, institucije i pojedinci bave temama financijske pismenosti, odlučili smo omogućiti i ostalim učenicima da se uključe u njihove projekte. Tako smo tijekom prošle godine sudjelovali u projektu Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta pod nazivom Gospodin Fin, u projektu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Budi Fin. Slušali smo predavanja za srednjoškolce koje je pripremila HANFA u kategoriji Edukacija i potrošači. Predstavnice instituta Štedopis održali su nam predavanja u okviru projekta Građani za 5.  Prvi razredi su preko kvizova Hrvatske udruge banaka učili kako bi mogli te sudjelovati na natjecanju Europski kviz o novcu. Sudjelovali smo i na Prvoj Hrvatskoj ekonomskoj olimpijadi u organizaciji Centra za razvoj mladih. Također, nastavnici Strukovne škole su održali nekoliko predavanja za druge nastavnike na Međužupanijskim stručnim vijećima.

Misija Strukovne škole Virovitica jest uz podršku nastavnika i pomoć brojnih financijskih institucija i udruga te poznatih financijskih stručnjaka u Republici Hrvatskoj uvesti učenike u svijet osobnih financija. Cilj je usmjeriti ih prema stalnim izvorima informacija kako bi znali  da odlaskom iz srednje škole nisu prepušteni sami sebi već da postoje  financijski stručnjaci koji će im uvijek rado dati potrebnu informaciju i podsjetiti da financijske odluke treba donositi bez žurbe, informirano i razumno.

Zagrebačka burza 2012. godine utemeljila je Nagrade Zagrebačke burze s ciljem jačanja prepoznatljivosti tržišta kapitala i njegovih aktivnih sudionika među financijskom i općom javnosti. Nagrade Zagrebačke burze tradicionalno se dodjeljuju svake godine sredinom prosinca.

Odbor za Nagrade Zagrebačke burze dodjeljuje Nagrade u kategorijama: Dionica s najvećim prometom, Dionica s najvećim porastom cijene, Dionica s najvećim porastom prometa, Član godine, Nagrada Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala, Nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala i Dionica godine prema izboru javnosti. U kategoriji doprinosa u edukaciji o tržištu kapitala nagrada je lani dodijeljena ekonomistu Velimiru Šonje, godine 2018. glavnom uredniku Lidera Miodragu Šajatoviću, godine  2016.  matematičaru i edukatoru Toniju Milunu, a ove godine, eto, Strukovnoj školi Virovitica.

Izvor: https://www.ssv.hr/strukovnoj-skoli-nagrada-akademije-zagrebacke-burze-za-doprinos-edukaciji-o-trzistu-kapitala/2657/

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno