U Osnovnoj školi Voćin održana početna konferencija projekta “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Voćin”

/ 5.2.2018. /

Početnom konferencijom u OŠ Voćin, počele su aktivnosti na energetskoj obnovi ove škole čija je zgrada izgrađena 1968., a školska dvorana prije osam godina . Time će 204 učenika koji pohađaju ovu školu te 41 djelatnik, dobiti bitno bolje uvjete za rad. No u prvom redu je ušteda, jer kada se završe radovi, procjenjuje se kako će se uštedjeti do 60 posto toplinske i električne energije . Na početnoj konferenciji, nazočne su pozdravili ravnateljica OŠ Voćin Ines Gužvić načelnik Općine Voćin, Predrag Filić te v.d. ravnateljice Razvojne agencije VIDRA Željka Vuković . Na početnoj konferenciji sudjelovali su i djelatnici Virovitičko-podravske županije koja je osnivač škole, predstavnici Razvojne agencije VIDRA, ravnatelji ostalih škola s područja Virovitičko-podravske županije, nastavnici i mnogi drugi uzvanici .

Polazište projekta bilo je potreba za ulaganjem u energetsku obnovu obrazovnih ustanova u Virovitičko-podravskoj županiji, s kojim će se osigurati uštede energenata čime će se povećati školski proračun i sredstva kako bi se ista koristila za poboljšanje uvjeta školovanja, jer energetskom obnovom osigurat će se sigurniji i ugodniji uvjeti učenja što će rezultirati povećanjem učinkovitosti obrazovanja . Prijavitelj ovog projekta je osnovna škola Voćin.

Projektom će se toplinski izolirati vanjski zidovi, kao i strop prema negrijanom tavanu, zamijenit će se postojeća vanjska stolarija . Osim toga, rekonstruirat će se sustava za grijanje – kondenzacijski plinski uređaji, rekuperacija zraka ugradnja termostatskih ventila, ugradnja solarnih kolektora za pripremu tople vode te će se rekonstruirati postojeća rasvjeta . Po završetku projekta, zgrada Osnovne škole Voćin će umjesto D, biti klasificirana u B energetski razred.

Projekt je pripremila VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, dok je partner na projektu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost . Posrednička tijela su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.630.593,02 kuna, dok su ukupni prihvatljivi troškovi 3.463.121,77 kuna . Iznos bespovratnih sredstava je 2.091.794,75 kn, od čega je sufinanciranje škole u iznosu od 1.366.915,25 kuna. Ovaj iznos vlastitog udjela bit će značajno manji s obzirom da će se isti sufinancirati iz Fonda za sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 1.230.223,73 kuna . (ravidra.hr)

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno