Završeni radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Davorin Trstenjak“ Čađavica

/ 11.5.2017. /

Iako jedna od najmanjih županija u Hrvatskoj, Virovitičko-podravska županija je jedna od rijetkih koja kontinuirano ulaže u škole i sustav obrazovanja .

Virovitičko-podravska županija je, u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA, prijavila projekt Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Davorin Trstenjak Čađavica“ na poziv Europskog fonda za regionalni razvoj, „Pilot projekt Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ . Vrijednost projekta iznosi 1.722.846,25 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi su 1.547.696,25 kuna. Bespovratna EU sredstva su 1.470.311,44 kuna, od čega udio Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 30%, odnosno 464.308,88 kuna te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 65%, odnosno 1.006.002,56 kuna . Virovitičko-podravska županija sudjeluje s iznosom od 5%.

Zgrada Osnovne škole u Čađavici izgrađena 1940. godine danas je potpuno obnovljena . Projekt energetske obnove obuhvaćao je izolaciju toplinske zaštite ovojnice zgrade i to zahvat na vanjskim zidovima i stropu prema negrijanom prostoru . Zamijenjena je i postojeća rasvjeta s rasvjetom veće učinkovitosti (LED rasvjetom).

Izvođač radova bila je tvrtka Građevinarstvo Horvat d.o.o . iz Noskovačke Dubrave, a stručni nadzor na izvođenjem radova vršio je Ured ovlaštenog inženjera građevinarstva Šaponja Željko iz Slatine. Razvojna agencija VIDRA provodila je sve aktivnosti na projektu .

U sklopu projekta osigurana je provedba energetskog pregleda zgrade i izradit će se Energetski certifikat. Ugovorit će se stručnjak koji će održati radionice za učenike o važnosti energetske učinkovitosti u domaćinstvu . Na radionicama će učenici dobiti osnovne informacije o mjerama energetske učinkovitosti koje mogu provesti u svojem domu, o postupcima kojima mogu uštedjeti energiju i smanjiti potrošnju energenata .
Energetskom obnovom stvoreni su sigurniji i ugodniji uvjeti učenja što će rezultirati povećanjem učinkovitosti obrazovanja.

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno