Razvojna agencija VIDRA provela informiranje u sklopu projekta tehničke pomoći VIDRA-TEC 2

/ 22.11.2023. /

Dana 20. studenoga 2023. godine, u sklopu obilježavanja 20. obljetnice djelovanja Gradske razvojne agencije Slatine, VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije održala je za potencijalne prihvatljive korisnike EU sredstava iz nadolazeće financijske perspektive informativnu prezentaciju o budućem Interreg programu VI-A Mađarska-Hrvatska.

Svečanost je održana u prostorijama EPIcentra Sequoia Slatina gdje je uvažene goste pozdravio v.d. ravnatelja Gradske razvojne agencije Slatine Jurica Culej. Tom se prigodom osvrnuo na važnost razvojnih agencija kao i drugih potpornih institucija i njihovo djelovanje koje je, kako je naglasio, vidljivo na svakom koraku Virovitičko-podravske županije. Spomenuo je prve slatinske projekte prekogranične suradnje, Gras za Vas, Zaželi, Zaposli se i ti, Smart City, kao i projekata energetske obnove zgrada Gradske uprave, Pučkog otvorenog učilišta Slatina, Dječjeg vrtića Zeko, EPIcentra Sequoia Slatina. U pripremi i provedbi nekih od navedenih projekata sudjelovali su i djelatnici Razvojne agencije VIDRA pružajući svoju tehničku pomoć.

    

U sklopu cjelodnevnog programa održano je, dakle, predstavljanje programa Interreg VI-A Mađarska – Hrvatska 2021. – 2027. koji je prezentirala zamjenica ravnateljice Razvojne agencije VIDRA Željka Vuković. Riječ je o jednom od ključnih instrumenata iz EU fondova za postizanje ravnomjernog regionalnog razvoja putem prekogranične suradnje, a čiji je cilj partnerski rješavati zajedničke izazove te zajednički pronaći rješenja u područjima zdravlja, okoliša, istraživanja, obrazovanja, prometa, održive energije. Kroz ovaj suradnički pristup želi se smanjiti negativan utjecaj granica i promovirati društveno-gospodarska kohezija Europske unije. Na kraju je prisutne informirala kako se navedena informativna aktivnost financira iz projekta tehničke pomoći VIDRA-TEC 2 te je važan pokazatelj u ostvarenju ciljeva projekta. 

          

U nastavku programa održana je panel rasprava na kojoj je ravnateljica Razvojne agencije VIDRA, Emina Kovač, govorila o važnosti regionalnog koordinatora za razvoj naše županije, ulozi u pripremi i provedbi strateških i svih ostalih razvojnih projekata od značaja za Virovitičko-podravsku županiju. Također, naglasila je i važnost osposobljavanja djelatnika i ulaganja u jačanje kapaciteta, u najvećoj mjeri zahvaljujući tehničkoj pomoći VIDRA-TEC 2 projekta. Govorila je i o izazovima s kojima se susrećemo tijekom pripreme i provedbe EU projekata te o međuinstitucionalnoj suradnji. Zaključno, predloženo je čvršće povezivanje razvojnih agencija s područja Virovitičko-podravske županije i uvođenje redovnih koordinacijskih sastanaka u svrhu još bolje iskorištenosti EU sredstava i poboljšanja kvalitete života na području naše županije. 

    

Izvor fotografija: D. Fišli; M. Feldi; RA VIDRA

                                                          

 

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno